dyplom_2015_budynek hotelowo apartamentowy na mierzei w mielnie

projekt dyplomowy magisterski

  • 2015
  • autor: arch. Marcin Łapka, arch. Michał Stankiewicz
  • promotor: arch. Miłosz Raczyński KAWTiMP
  • 2015.05.04.
  • Wyróżnienie za pracę dyplomową Pana Marcina Łapki i Michała Stankiewicza „BUDYNEK HOTELOWO-APARTAMENTOWY NA MIERZEI W MIELNIE” w Konkursie Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego na Najlepszą Pracę Dyplomową w dziedzinach: planowania przestrzennego, projektowania urbanistycznego, projektowania architektonicznego, architektury krajobrazu o znaczeniu ponadlokalnym.

Autorzy: Marcin Łapka i Michał Stankiewicz Prowadzący: dr. inż. arch. Miłosz Raczyński

  • Autorzy:
  • Marcin Łapka i Michał Stankiewicz
  • Prowadzący:
  • dr. inż. arch. Miłosz Raczyński
  • Przedmiot:
  • Projekt dyplomowy, magisterski (2015 r.)
  • Przedmiotem pracy dyplomowej jest „Budynek hotelowo-apartamentowy na mierzei w Mielnie", projekt kompleksu budynków pełniących funkcję mieszkalną i usługową. Ponadto, w ramach koncepcji urbanistycznej, opracowano dwa dodatkowe budynki. Mierząca 10 kondygnacji galeria handlowa, której przeszklona fasada stanowi jedną z głównych osi kompozycyjnych założenia, oraz nadwieszony nad niemal całym kompleksem czterokondygnacyjny budynek hotelowy wraz z towarzyszącą funkcją rekreacyjną.
  • Budynek zlokalizowano u wybrzeży Bałtyku pomiędzy miejscowościami Mielno i Łazy, nad przetoką Jemeński Nurt. To właśnie tutaj rozciąga się dziesięciokilometrowa linia brzegowa mierzei jeziora Jamno. Owa mierzeja jest trzecią co do długości na naszym wybrzeżu po mierzei Wiślanej i Łebsko. Położenie posiada niepowtarzalne walory krajobrazowe, a umiejętne zagospodarowanie tego miejsca może spowodować, że stanie się ono Mekką polskiej turystyki.
  • Naszym głównym założeniem było stworzenie wizytówki miejsca, budynku, który byłby ikoną założenia. Zlokalizowany na osi Kanału Jamieńskiego blisko stumetrowy wieżowiec, pełni funkcję dominanty kompozycyjnej, przykuwa uwagę niczym latarnia morska w zamierzchłych czasach.
  • Dynamiczna, rozbita na dwie wieże oraz podcięta w parterze bryła budynku wysokościowego nadała mu lekkości. Inspiracją przy projektowaniu formy były widziane z przodu płynącego żaglowca żagle sztaksel i kliwer. Rozbicie budynków dodatkowo pozwoliło na uzyskanie półotwartego patio, będącego przestrzenią półpubliczną oraz jego zadaszenia, zielonego tarasu, będącego półprywatną przestrzenią mieszkańców wieżowca. Rozchylające się wierzchołki budynku spowodowały potrzebę stężenia konstrukcji za pomocą łączników komunikacyjnych. Ze względu na trudne warunki gruntowe, budynek posadowiony został na palach. W parterze budynku zaplanowano umieszczenie lobby, kawiarni oraz garażu dla rowerów. W piwnicy, oprócz pomieszczeń technicznych, zaprojektowano mini SPA dla mieszkańców wieżowca. Na 24 kondygnacjach znajdują się apartamenty mieszkalne o nowoczesnym rzucie umożliwiającym prawie dowolne kształtowanie przestrzeni.
  • Projektując dwa budynki mieszkalne „A” oraz „B”, za inspirację posłużyła „matka wszystkich bloków” – Jednostka Marsylska Le Corbusiera. Celem projektu było zapewnienie mieszkańcom ciszy, odosobnienia, dostępu do słońca, oraz do morza jednocześnie, do przestrzeni i do zieleni. Jednym słowem stworzenie idealnego domu sezonowego dla całej rodziny. Dla osiągnięcia założonego celu zaprojektowane zostały podłużne, wąskie mieszkania w poprzek budynku. W Budynku „A” otwarte są od północnego zachodu i południowego wschodu, w budynku „B” natomiast od północnego
  • wschodu i południowego zachodu. Każde mieszkanie ma z jednej strony widok na krajobraz nadmorski z drugiej zaś na pobliski zalew. Mieszkania mają dwa poziomy i są w założeniu odpowiednikami domów jednorodzinnych. Mieszkania dostępne są z szerokich galerii. Komunikację pionową zapewnia zespół wind oraz klatka schodowa. Drugi poziom mieszkań dostępny jest z korytarza - galerii, pierwszy natomiast jest na przemian pod galeria lub nad galeria. Każde mieszkanie na pierwszym poziomie, wyposażone jest w loggie. Budynki osadzone na palach zostały zaprojektowane w technologii żelbetowej. Uzupełnieniem programu mieszkaniowego jest zielony taras na dachu obu budynków umożliwiajacy mieszkańcom wspólne spędzanie czasu, oraz usługi zlokalizowane w parterze budynku „B”, od strony Kanału Jemeńskiego.
  • Obszar opracowania zlokalizowany jest na terenie elementarnym oznaczonym symbolem 25 U/M z wjazdem znajdującym się z działki drogowej 01 KD.Z. W całym założeniu zaprojektowano ponad 300 apartamentów mieszkalnych.
  • Głównym problemem, jaki staraliśmy się rozwiązać tym projektem było stworzenie mieszkań z widokiem na Morze Bałtyckie. W świetle obowiązującego prawa okazało się to jednak niemożliwe, gdyż mieszkania z oknami znajdującymi się od północy nie są w dostatecznym stopniu doświetlone. Zaproponowaliśmy dwa rozwiązania- mieszkania dwupoziomowe, które doświetlane są od strony południowej oraz sprzedaż mieszkań jako lokali usługowych, z pełną pomocą prawną przy zakupie i otwieraniu działalności turystycznej, aby ułatwić całą procedurę.
  • Pod całością założenia zaprojektowano 2 kondygnacyjny parking dla mieszkańców. Całość zabudowy jest w 100% dostępna dla osób niepełnosprawnych

: