hotel_laola

projekt:

  • 2010
  • arch. Miłosz Raczyński, arch. Marek Sietnicki

realizacja:

  • 2015

inwestor:

  • R.K.

lokalizacja:

  • Pobierowo ul.grunwaldzka

info:

  • Celem podjętego opracowania jest zachowanie ciągłości krajobrazu leśnego okalającego teren działki. Zabudowę kształtuje się tak by zachować maksymalnie kontakt z otoczeniem.
  • Nowoprojektowany obiekt – budynek „C”, wchodzący w skład rozbudowy, poprzez swoją charakterystyczną formę i zielony stromy dach wkomponowuje się w naturalne otoczenie, stając się tym samym jego dopełnieniem.
  • Poprzez wprowadzenie roślinności trawiastej na poszyciu dachowym zyskuje się efekt wizualnej otwartości terenu.
  • Architektura projektowanej rozbudowy budynków istniejących ma podkreślać nie tylko nadmorski charakter miejsca ale i stworzyć nowoczesny, unikalny oraz innowacyjny obiekt wypoczynkowy.
  • Założenie rozbudowy charakteryzuje czytelny układ bryłowy, oparty na silnych przenikających się formach geometrycznych. Główny trzon projektowanego budynku stanowi bryła prostopadłościanu przecinająca i rozdzielającą obiekt na dwa układy funkcjonalne: rekreacyjną w postaci basenu i sali wielofunkcyjnej i gastronomiczną tj. restaurację i kawiarnię.
  • W celu wkomponowania projektowanego obiektu w nadmorski krajobraz wprowadzono poszycie dachu w formie dachu zielonego o nachyleniu 15 o. Zabieg ten ma na celu zachować ciągłość otaczającego krajobrazu, a tym samym wtopić bryłę w otoczenie.
  • Ideą jest wprowadzenie nowoczesnych, mocnych brył o ostrych geometrycznych formach, które poprzez naturalne materiały wykończeniowe takie jak drewno czy poszycie dachu z maty wegetatywnej doskonale korespondują z leśnym charakterem okalającej przestrzeni.
  • pow. działki: 14 193,00 m2
  • pow. zabudowy: 3 440,59 m2
  • pow. budynku projektowanego: 2735,36 m2
  • pow. użytkowa budynku projektowanego: 2735,36 m2
  • kubatura: 9 761,20 m3

:

 

Scroll Up