link: http://kolobrzeg.spacerem.pl/panolink-pl-d9dcd1cc3810f.html
nazwa:
centrum_kultury_kalmar I-etap
projekt: mi這sz_raczynski, marek_sietnicki
wspó逍raca: piotr_napiera豉, maciek_mackiewicz, kuba_s這ta
lokalizacja: ko這brzeg_ul_solna
data_projektu: 2004/2005
realizacja: 2008
inwestor: u.m.ko這brzeg
informacje_ogólne: konkurs_realizacyjny_otwarty_ogólnopolski,
na_opracowanie_projektu_koncepcyjnego przebudowy_kina_KALMAR
na_regionalne_centrum_kultury_w_ko這brzegu_I nagroda
opis:
IDEA
Postanowili鄉y odzwierciedli w obiekcie centrum kultury z這穎ny charakter kultury jako takiej, k豉d帷 nacisk na jej dwoisto嗆:
Z jednej strony zamkni皻y hermetyczny charakter spektakli, rodzaju misterium kontaktu ze sztuk,
Z drugiej strony sztuka popularna, dost瘼na otaczaj帷a nas ze wszystkich stron.
BRYx
Budynek centrum sk豉da si generalnie z dwóch bry: zamkni皻ej, ciemnej sali koncertowo teatralnej z gówn scen oraz przeszklonego otwartego pawilonu mieszcz帷ego sale prób, ma陰 cen i pomieszczenia dodatkowe, a w parterze kawiarni
Budynek gównej sali zosta zaprojektowany jako modernizacja istniej帷ego budynku (starego kalmara), natomiast przeszklony pawilon (nowy kalmar) zosta zaprojektowany na nowo w miejscu obecnych przybudówek do gównego budynku kina,
w gabarytach powtarzaj帷ych gabaryty „starego kalmara”
KONCEPT
Zamkni皻y ciemny budynek „starego kalmara” odzwierciedla hermetyczn i niedost瘼n sfer kultury, „nowy kalmar” to kulturapop, masowa, dost瘼na dla wszystkich, wychodz帷a do widza. „Stary Kalmar” –bud „A”, jest zas這ni皻 tajemnic,
„nowy kalmar” pokazuje na zewn徠rz sw zawarto嗆. Gówna elewacja (pó軟ocna) „nowego kalmara” jest rodzajem ekranu, który pokazuje wszystko to co dzieje si w 鈔odku. Wida tam zarówno kawiarni rozci庵ni皻 wzd逝 ca貫j elewacji,
jak i poszczególne sale prób czy sale wystawowe i konferencyjne,
które po otwarciu 瘸luzji staj si ma造mi scenami otwartymi na park i ulic.
Pomi璠zy jasnym a ciemnym znajduje si strefa „uczestnika” – przestrze foyer, po陰czon rampami i galeriami z przestrzeni wystawow na „dachu” pawilonu zamkni皻ego w szklanym boksie „nowego Kalmara” –bud „B”.
TEREN
Przez przeszklenia foyer i „nowego kalmara” przestrze centrum przenika si z przestrzeni parku. Do parku, bezpo鈔ednio na trawnik wychodzi taras kawiarni zlokalizowany bezpo鈔ednio przy pó軟ocnej elewacji.
Od pó軟ocy przed逝瞠nie ogrodu - parku stanowi plac z a簑rowych przero郾i皻ych traw nawierzchni. Plac ten na co dzie stanowi przedpole dla ekspozycji ekranu – elewacji pó軟ocnej, w godzinach imprez wykorzystywany jako parking.
POMNIK
Na ty豉ch „starego Kalmara” stoi pomnik po鈍i璚ony kiedy Armii Czerwonej. Postanowili鄉y zachowa pomnik ze wzgl璠u na jego walory plastyczne, a jednocze郾ie os豉bi jego oddzia造wanie ideologiczne. Zastosowali鄉y zabieg zwielokrotnienia,
oparty b康 na reprodukcji z tanich materiaów istniej帷ego pomnika,
b康 te polegaj帷y na stworzeniu swoistego „parku rze嬌” zlokalizowanego wokó ist. pomnika. Zwielokrotnienie niweczy wyj徠kowo嗆 obecnego pomnika pozbawiaj帷 go si造 przekazu niepowtarzalnego orygina逝, nie ujmuj帷 nic,
a wr璚z zwi瘯szaj帷 oddzia造wanie plastyczne i przestrzenne.