nazwa: rozbudowa_sejmu_r.p.
projekt: marek_sietnicki, mi這sz_raczy雟ki
konsultacje: prof._adam_maria_szymski
wspó逍raca: witold_koz這wski, pawe訛kolbiarz
lokalizacja: warszawa
data_projektu: 05.2001
inwestor: sejm  III r.p.
informacje_ogólne: ogólnopolski konkurs na rozbudow sejmu r.p.
opis:
• wyra瞠nie w architekturze istoty z這穎no軼i zagadnie rozpatrywanych przez sejm
• zastosowanie przezroczysto軼i i przezierno軼i w architekturze w celu wystawienia pracy posów na widok publiczny  kontakt ze spo貫cze雟twem
• utworzenie czytelnej pierzei po zachodniej stronie ul wiejskiej

budynek sal komisji sejmowych
pomi璠zy „軼ian „ z biurami od strony ul. wiejskiej a parkiem po stronie zachodniej rozpi皻o w przeszklonej przestrzeni sale komisji sejmowych, uk豉d przestrzenny sal zawieszonych w konstrukcji szkieletowej jest odbiciem z這穎no軼i zagadnie rozpatrywanych przez komisje, zawieszenie w sztywnym geometrycznie uk豉dzie szkieletu nai您uje do oparcia na podstawowych zasadach pa雟twa prawa.
otwarcie na park stwarza dobre warunki pracy dla komisji, a z drugiej strony pozwala na symboliczn kontrol spo貫czn pracy sejmu.
jednoprzestrzenne wn皻rze z zawieszonymi salami daje mo磧iwo嗆 wymiany pogl康ów – przestrzenne kuluary.

biblioteka i muzeum sejmu
rozchylone 軼iany i zawieszony mi璠zy nimi dach tworz przestrze dla zaistnienia otwartego na publiczno嗆 programu biblioteki i muzeum.
軼iana przy wiejskiej jest kontynuacj budynku komisji sejmowych i mie軼i biura obs逝guj帷e bibliotek. druga 軼iana , zamykaj帷a przestrze biblioteki od zachodu mie軼i magazyny i archiwum. na parterze mi璠y nimi rozci庵a si wolny parter dost瘼ny z ulicy tworz帷y owarty hol przed muzeum które zg喚bione jest pod placem wokó pomnika ak.
otwarty parter biblioteki rozwi您any zosta na pochy這軼i opadaj帷ej w stron podziemnego muzeum, do którego prowadz szerokie odkryte schody z placu. oprócz tego rozwi您ano zgodnie z wymogami warunków zamkni皻e po陰czenie bezpo鈔ednio z holu biblioteki i z przej軼ia podziemnego .
czytelnie rozwi您ano w przeszklonym pawilonie ustawionym pod dachem spinaj帷ym ca陰 bry喚, a nad placem publicznym na parterze.
zachodni 軼ian biblioteki mieszcz帷 magazyny kompaktowe, przeszklono od strony korytarza ukazuj帷 郵epe 軼iany ruchomych regaów, co daje w skali ca貫j czteropi皻rowej 軼iany wra瞠nie wielkiego rega逝 z ksi您kami.
w cz窷ci od strony wiejskiej rozwi您ano jednoprzestrzeny wielokondygnacyjny hol biblioteki z otwartymi schodami galeriami i wind . stanowi on kontynuacj uk豉du budynku sal komisji.